We lanceerden 13 november een opvallende posteractie in de stad Groningen om het gesprek over menstruatie op gang te brengen en aandacht te vragen voor de noodzaak van gratis menstruatieproducten op openbare plaatsen.
Onze posters tonen een achttiende-eeuws schilderij met hedendaagse menstruatieproducten zoals tampons en maandverband. De manier waarop we over menstruatie praten, lijkt soms nog uit die tijd te stammen. We blijven het onderwerp vaak vermijden en omzeilen het gebruik van woorden zoals ‘menstruatie’, ‘ongesteld’ of ‘bloedverlies’. Deze posteractie is bedoeld om het gesprek te normaliseren, wat zowel maatschappelijke als gezondheidsvoordelen biedt.
Met de posteractie roept wij, Bloody Basics, grote onderwijsinstellingen, horecagelegenheden en werkgevers in de stad op om menstruatieproducten gratis beschikbaar te stellen voor al hun studenten, klanten en werknemers. We willen namelijk niet alleen de toegankelijkheid van producten verbeteren, maar ook het taboe rondom menstruatie en menstruatiearmoede doorbreken.
Dubbel stigma vraagt om doorbreking
Er heerst een sterk stigma op zowel menstruatie als armoede, waardoor beide onderwerpen vaak onbesproken blijven. Zowel in de media als in persoonlijke kring is het voor velen ongemakkelijk om over menstruatie te praten. Uit onderzoek van Plan International in 2019 blijkt dat een derde van de Nederlandse jonge vrouwen (14-25 jaar) zich schaamt voor haar menstruatie en het lastig vindt om dit onderwerp met vrienden te bespreken. Dit maakt menstruatiearmoede een moeilijk te bestrijden probleem, terwijl er een eenvoudige oplossing voor handen ligt.
Gratis toegang tot menstruatieproducten in toiletten van scholen, universiteiten, bedrijven, bibliotheken en andere openbare plekken kan duizenden mensen verlichting bieden.
Medische zorg die eerder ingrijpt
Het ontbreken van openheid over menstruatie leidt niet alleen tot een stigma, maar zorgt er ook voor dat medische aandoeningen zoals endometriose vaak veel te laat worden herkend. In Nederland duurt het gemiddeld acht jaar voordat endometriose bij patiënten wordt vastgesteld. Dit leidt vaak tot jaren van hevige pijn, bloedarmoede en aanzienlijke gevolgen voor de levenskwaliteit.
Onderzoek toont aan dat 1 op de 5 vrouwen en menstruerende mensen endometriose heeft – een cijfer dat benadrukt hoe belangrijk vroege signalering en bespreekbaarheid is.
Oproep aan Groningse organisaties
Bloody Basics roept grote onderwijsinstellingen, werkgevers, maatschappelijke organisaties en horecagelegenheden in Groningen op om menstruatieproducten gratis aan te bieden op hun toiletten, zowel voor klanten, studenten als personeel. Ter ondersteuning stuurt de stichting een eenvoudig vijf-stappenplan naar organisaties, waarmee zij snel en efficiënt menstruatieproducten beschikbaar kunnen stellen. “Een kleine moeite,” stellen wij, “maar een ‘bloody’ groot verschil.”
Over de posters
Maatschappelijk verantwoord actievoeren zit in ons DNA. En dus ook bij de totstandkoming van deze prachtige posters. De posters zijn ontworpen door Leonie van Harten, een talentvol jonge ontwerper die eerder dit jaar haar eindopdracht voor haar stage bij onze stichting heeft volbracht. In samenwerking met Cosis hebben we vervolgens de posters kunnen laten drukken bij InspireMedia, het drukbedrijf van de welzijnsorganisatie.
Recente reacties