Wat is nu menstruatiearmoede nu eigenlijk? Waarom is menstruatiearmoede een probleem? En hoe ziet dat probleem eruit? Het antwoord op die vragen zetten we hieronder op en rij om op die manier onze gezamenlijke kennis over menstruatiearmoede te vergroten.

Menstruatiearmoede, ook wel bekend als period poverty, verwijst naar de situatie waarin personen die menstrueren geen toegang hebben tot voldoende of betaalbare menstruatieproducten, zoals tampons, maandverband of menstruatiecups. Dit probleem kan ook verder reiken dan alleen producten en betrekking hebben op een gebrek aan toegang tot hygiënische faciliteiten, informatie over menstruatie en andere vormen van ondersteuning tijdens de menstruatie.

Gevolgen van menstruatiearmoede

De impact van menstruatiearmoede kan breed zijn en omvat onder andere:

  • Gezondheidsrisico’s: Het hergebruiken van producten of het gebruik van onhygiënische materialen (zoals kranten of kledingstukken) kan leiden tot infecties of andere gezondheidsproblemen.
  • Sociaal isolement: Veel menstruerende personen die geen toegang hebben tot producten of voorzieningen, blijven thuis van werk of school. Dit kan leiden tot gemiste educatieve en economische kansen.
  • Stigmatisering: In veel culturen (waaronder de Nederlandse!) rust er nog steeds een taboe op menstruatie, waardoor het moeilijk kan zijn om hulp te vragen of vrij te praten over de problemen die door menstruatiearmoede worden veroorzaakt.

Oorzaken van menstruatiearmoede

  1. Financiële barrières: Menstruatieproducten kunnen voor mensen in armoede te duur zijn, vooral als deze kosten maandelijks terugkeren.
  2. Gebrek aan voorlichting: In sommige regio’s is er beperkte toegang tot voorlichting over menstruatie en reproductieve gezondheid.
  3. Slechte toegang tot voorzieningen: In sommige delen van de wereld zijn er geen hygiënische toiletten of plaatsen om menstruatieproducten veilig te gebruiken of weg te gooien.

Acties tegen menstruatiearmoede

Wereldwijd wordt er steeds meer aandacht besteed aan het probleem van menstruatiearmoede. Veel landen en organisaties nemen maatregelen, zoals:

  • Gratis menstruatieproducten op scholen en publieke plaatsen: Verschillende landen (zoals Schotland en Nieuw-Zeeland) hebben beleid geïntroduceerd om gratis menstruatieproducten beschikbaar te stellen in scholen en openbare voorzieningen.
  • Belastingverlaging of -afschaffing op menstruatieproducten: Menstruatieproducten worden in sommige landen nog steeds belast als luxeproducten. Door deze belastingen te verlagen of af te schaffen, wordt geprobeerd de toegankelijkheid te vergroten.
  • Bewustwordingscampagnes: Veel ngo’s en activisten werken aan het doorbreken van het taboe rondom menstruatie en het bevorderen van voorlichting over menstruatiegezondheid.

In Nederland

In Nederland is menstruatiearmoede een groeiend aandachtspunt. Onderzoek wijst uit dat een aanzienlijke groep mensen (1 op de 10 menstruerende personen) moeite heeft om menstruatieproducten te betalen, wat leidt tot problemen op scholen en op het werk.